Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Rågvete

Svartpricksjuka Rågvete

picture:18.50153f511712beea81e4022c

Bekämpning

Bekämpningströskel
Se bladfläcksvampar i rågvete

Biologi

Förekomst och betydelse
Svartpricksjuka är en mycket allmän och allvarlig sjukdom i höst- och vårvete, men även rågvete angrips. Viss skillnad i mottaglighet för angrepp hos olika sorter förekommer. Fuktigt väder samt mycket regn under våren och försommaren ökar risken för infektion. Sjukdomen har ökat i betydelse på senare år. Tidig vår förekommer angrepp i nästan alla höstvetefält i Syd- och Mellansverige. Svartpricksjuka är sedan början av 1990-talet den dominerande bladfläcksjukdomen i vete i Sydsverige och detsamma gäller nu även för Mellansverige. Svartpricksjuka är ett mycket allvarligt problem, som kan orsaka stora skördeförluster.
Biologi och spridning
Den viktigaste smittkällan är stubb - och halmrester, där svampen överlever. Sporerna sprids med vind och regnstänk under hösten. Tidig sådd kan gynna angrepp i höstvete. Inkubationstiden (tidsperioden från smitta till symtom) är förhållandevis lång, 3-4 veckor beroende på temperatur. Optimal temperatur för svampen är 15–20˚C.
Kännetecken
Tidiga angrepp visar sig oftast som ovala, grå fläckar på de äldsta bladen. I fläckarna syns tydligt små, svarta pyknidier (fruktkroppar), som består av svampens sporhus. Senare blir bladfläckarna bruna och mer långsträckta. Alla blad kan angripas, men axen angrips inte.
Förväxlingsrisk
Brunfläcksjuka och vetets bladfläcksjuka
Namn på andra språk
Latin: Zymoseptoria tritici
Engelska: Leaf Blotch
Svenska: svartpricksjuka
Danska: hvedegråplet
Norska: hvetebladprikk
Finska: syysvehnänharmaalaikku