Växtskyddsinfo
sjvlogo Start >> Oljeväxter

Ljus bladfläcksjuka Oljeväxter

picture:18.50153f511712beea81e41138

Bekämpning

Bekämpningströskel
Saknas. Under svenska förhållanden är bekämpning bara aktuell på våren. Med bekämpning från DC 53 är ett rimligt riktvärde ca 20 % angripna plantor.
Bekämpningstidpunkt
Tidig vår. Effekten av bekämpning vid denna tidpunkt, som är senare jämfört med erfarenheter från Storbritannien, är dåligt undersökt. Flera av de preparat som kan användas mot bomullsmögel i blomningen har viss effekt men bekämpning i blomningen har dålig effekt mot ljus bladfläcksjuka.
.
Preparat dos
Proline* 0,6-0,7 l/ha.

*Proline ska registreras om senast 2024-07-31, se www.kemi.se för beslut.
Bekämpningbehov
Ganska sällan. Gynnsamma förhållanden för svampen är fuktig väderlek och ganska låg temperatur (5–15 °C). Liknande väderlek med mycket regn och mild vinter ledde till omfattande angrepp i Skåne 2020. Innan dess förekom större angrepp i Skåne senast 2016 och 1995. I Storbritannien, där stora angrepp av ljus bladfläcksjuka är vanliga, sker ofta bekämpning på hösten samt tidigt på våren (februari) vid mer än 5 % angripna plantor. Danska försök visar att det finns vissa sortskillnader i mottaglighet men svensk data saknas.
Förebyggande åtgärder
• bruka ner infekterade skörderester för att minska smittspridning

Biologi

Förekomst och betydelse
Svampen angriper kålväxter och oljeväxter. Milt och fuktigt väder gynnar spridningen. Sjukdomen var vanlig på 1990- talet då vintrarna var milda och de odlade sorterna mottagliga. Sedan dess har angreppen varit små. Sjukdomen har viss betydelse i höstoljeväxter i Sydsverige.
Biologi och spridning
Svampen överlever främst på infekterade växtrester. Därifrån sprids sporer till nysådda höstoljeväxter.
Kännetecken
De första symtomen uppträder mycket tidigt på våren. På bladen syns ljusgröna fläckar, som vid fuktigt väder omges av vita spormassor. De är ofta formerade i koncentriska ringar. Efter hand gulnar bladvävnaden med början i mitten av ringarna. Slutligen gulnar också området runt fläcken och bladet faller av. På stjälken syns angreppet som mörka, långsmala fläckar, ofta omgivna av små, bruna prickar. Angrepp på skidor kan förekomma, men är sällsynt.
Förväxlingsrisk
Symtom på blad: skador av gödselmedel och skador av ogräsmedel. Symtom på stjälk: torröta
Namn på andra språk
Latin: Pyrenopeziza brassicae (Cylindrosporium concentricum)
Engelska: Light Leaf Spot
Danska: hvidplet
Norska: hvitbladsjuke