Skadebild Gulbakterios i tomat är en mycket allvarlig sjukdom som gör att plantorna vissnar och kan dö. Särskilt nedre blad vissnar snabbt. I början av förloppet kan plantorna återhämta sig under mulna dagar. Bladsymptom i tidigt skede utgörs av ljusa, vattniga fläckar mellan bladnerverna. De blir snabbt bruna och nekrotiseras. Om småplantor är infekterade kan det uppträda vita, ödemlika fläckar på bladen, men ofta syns inga symptom i detta skede. Stammarna får småningom mörka strimmor och kan spricka upp med lossnande bark. I kärlen ses en rödbrun missfärgning. Märgen torkar, blir brun och mjölig. På gröna frukter uppträder ibland ljusbruna små fläckar med vit halo. Missfärgade kärl och mosaikmönster i skalet förekommer också.
Förväxlingsrisk Fusarium och Verticillium ger också vissnesymptom. Gråmögel kan fläcka frukterna. Näringsbrist orsakar fläckiga blad.
Biologi Gulbakterios följer kärlen upp genom plantan. Den utvecklas snabbast vid höga temperaturer, 24–27 ºC. Bakterien kommer in i odlingen med frösmitta eller infekterade småplantor. Vidare spridning i växthuset sker främst vid hantering av plantorna, men också med recirkulerande näringslösning. Smittan kan överleva från en säsong till nästa i torra plantrester.
Värdväxter Förutom tomat angrips fler växter i samma familj, som paprika och äggplanta.
Vetenskapligt namn
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis
Svenska
Bakterios
Åtgärder
Bekämpning
Gulbakterios på tomat är en lagreglerad skadegörare. Vid misstänkt angrepp, kontakta Jordbruksverket.
Förebyggande Undvik att få in smitta i odlingen genom rigorös hygien. Alla besökare måste ha skyddsdräkter. Använd aldrig frö som hämtats hem vid utlandsresor.
Litteraturhänvisning
Jordbruksverket ”Gulbakterios på tomat” 2015-03-13 Ekologisk odling av tomat, Jordbruksverket, P9:8-a Faktablad om växtskydd, Trädgård 58T (SLU) http://www.agf.gov.bc.ca/cropprot/bactcanker.htm