Trädgård
Ny sökning

Amerikansk plommonvivel - karantänskadegörare Amerikanska blåbär

Skadebild
Vuxna gnager på blommor, blad och fruktkart. På frukt bildas äggläggningssår och är som är formade som svalor eller svampar. På äppelkart är äggläggningsärren snarare formade som halvmånar. På undersidan av fallfrukt som är angripen kan runda utgångshål av larver ses. Med undantag för körsbär så leder angrepp på frukt till förtida fruktfall.


Utseende
Larver är cylinderformade, vita och utan ben, oftast böjda i en halvcirkel. De har ett litet brunt huvud. Det finns fyra larvstadier och larver i det fullvuxna stadiet är 6-9 mm långa.
Puppor är gul-vita med svarta prickar vid ögonens position. Puppor är 5-7 mm långa.
Vuxna individer är 7 mm långa med ett typiskt snyte. Ryggen är rödbrun till röd-gul med svarta knottror. Om de störs så spelar de döda och faller till marken.


Förväxlingsrisk
Det finns runt 400 olika vivelarter i Sverige.


Biologi
Amerikanska plommonviveln övervintrar som vuxna. I norra Kanada övervintrar vuxna i närliggande skogsbestånd, under nedfallna löv. Vuxna blir aktiva ungefär vid tiden då odlade värdväxter som äpple blommar. Vuxna är svaga flygare och angrepp börjar ofta i periferin av fruktodlingen, närmst skogsbestånd där vivlarna övervintrat. Gradvis sprider sig vuxna sedan genom odlingen. Efter fruktsättning lägger honor generellt ett ägg per kart och varje hona kan lägga upp till 400 ägg. Larver slutför sin utveckling i fallfrukt och förpuppas. Antal generationer per säsong beror på klimat och tillgång till värdväxter. Den amerikanska plommonviveln bedöms kunna etableras i södra Sverige, söder om Dalälven.


Värdväxter
Många värdväxter inom rossläktet (Rosaceae) samt vinbär och blåbär.


Vetenskapligt namn
Conotrachelus nenuphar


Svenska
Amerikansk plommonvivel - karantänskadegörare


Visa bilder

Åtgärder

 

Förebyggande
Det här är en karantänskadegörare och misstanke ska anmälas till Jordbruksverket: https://jordbruksverket.se/vaxter/odling/vaxtskydd/karantanskadegorare/formular-anmal-karantanskadegorare


Litteraturhänvisning

EPPO (2021) Conotrachelus nenuphar. EPPO datasheets on pests recommended for regulation. Available online. https://gd.eppo.int
https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/riskv/projekt/red_conotrachelus-nenuphar_25may20.pdf