Slutredovisning 2002

Ekbladh, Göran

Utveckling av gödslingsrekommendationer med hjälp av empiriska modeller - utvärdering för svenska förhållanden.

Ökad precision i kvävegödslingen är viktigt för att få en optimal skörd med minst möjliga restkvävemängder i marken efter skörd. Beräkningsmodellerna N-Expert och N_ABLE har utvecklats för att möjliggöra anpassning av kvävegödslingen till skiftande förutsättningar under odlingssäsongen. Överoptimala givor, i syfte att garantera tillräcklig kväveförsörjning under hela odlingssäsongen, kan därför undvikas. N-Expert beräknar kvävebehovet efter kväveupptaget i grödan, nödvändig buffert av mineralkväve i marken, kväveförluster , kväve från mineralisering av mineralisering från humus och kvävemineralisering av skörderester. N_ABLE använder väderdata för beräkningarna av tillväxt, mineralisering och kväveutlakning. N-Expert är anpassat för att användas av odlare. Det kan användas för dokumentation över gårdens olika skiften, både för traditionella lantbruksgrödor och för grönsaker. I programmet ingår växtnäringsbalanser.
Projektets mål är att testa rekommenderade kvävegödslingsstrategier mot fältförsök i vitkål

Rekommendationer för kväve-, kalium- och fosforgödsling av vitkål från N-Expert utvärderas mot fältförsök och mot simulering i N_ABLE. Fältförsök genomfördes 2000-2002 på Torslunda Försöksstation samt 2002 på en kommersiell vitkålsodling i Skåne. Under 2000-2001 jämfördes rekommendationerna med utfallet i fältdata på försöksstationen. Under 2002 jämfördes rekommendationerna från N-Expert dels med gängse gödslingsstrategi i den skånska vitkålsodlingen och med en försöksmässig strategi som var utformad så att den inte var kvävebegränsad. Fältförsöket utfördes med ogödslad kontroll för att bestämma markens egen kväveleverans. Beräkningarna i N-Expert grundar sig på den förväntade avkastningen som angetts som indata till N-Expert. Mätning av tillväxt och kväveinnehåll görs vid fyra tillfällen under säsongen. Mätning av markens mineralkväveförråd (0-30 och 30-60 cm) görs vid fem tillfällen. På Torslunda Försöksstation registrerades klimatdata att användas som indata till N_ABLE. Provtagning av tillväxt och kväveupptag gjordes i ytterligare två vitkålsodlingar i Skåne för att få ett bättre underlag för att kunna uppskatta tillväxten i växande gröda, vilket anges som indata till N-Expert, från odlarens uppskattning av mängden skördade huvuden som bortförs från fältet. Provtagningen gav även information om hur representativa resultaten från försöksstationen var för fältförhållandena i kommersiell odling.


Tillväxt, kvävetillgång och kväveupptag hos vitkål gödslad enligt rekommendationer från datorprogrammet N-Expert jämfördes med programmets beräknade värden samt med vitkål gödslad enligt gängse praxis. Dessutom gjordes en jämförelse med en försöksmässig strategi som garanterade att vitkålen inte var kvävebegränsad. Vitkålen som gödslades enligt N-Expert hade lägre tillväxt och kväveinnehåll än den som var gödslad enligt gängse praxis och än den som gödslades enligt den försöksmässiga strategin. Det finns några troliga orsaker till skillnaderna. Programmet underskattade behovet av kväve för optimal tillväxt i början av vitkålens utveckling. Detta har justerats i en senare version av programmet så att förhållandevis mer beräknas att tas upp tidigare under säsongen. Vitkålen svarar med ökad tillväxt på mineralkväveinnehåll i markens som är större än det förråd på 80 kg N/ha som enligt N-Expert behövs utöver det kväve som tas upp. Allt kväve var inte åtkomligt för rötterna ner till det djup som N-Expert beräknade.
Indata på mängd växande gröda vid slutskörd rekommenderas till 180-190 ton per hektar. Bortförd mängd skördade huvuden från fältet ska multipliceras med en faktor 1,9 för att få indata på mängd växande gröda vid slutskörd.
Med ytterligare förbättringar kan N-Expert bli ett värdefullt hjälpmedel för gödslingsplanering av frilandsodling av köksväxter. N_ABLE simulerade tillväxt och kväveupptag väl med kännedom om markens kvävelevererande förmåga. Kvävebehovet överskattas av den funktion som anger den gräns för kväveinnehållet under vilket tillväxten är kvävebegränsad.
Detaljerad redovisning av undersökningarna finns i bilaga 1.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping