Öjebynprojektet - ekologisk produktion av livsmedel.

Jonsson, Simon

Kjell Martinsson

2000

2002

ÅrAnslag
2000400000
2001400000
2002450000

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Växtodling

Hållbara växtföljder och näringsförsörjning

I försöket mäts både den ekologiska växtodlingens och mjölkproduktionens avkastning och kvalitet och till slut det ekonomiska utfallet av jordbruksmetoden. Försöket ger svar på frågor som berör hela gårdens drift. Ett motsvarande konventionellt odlings- och djurhållningssätt används som referens. På gårdsnivå mäts de båda odlingssystemens inverkan på jordarnas näringsinnehåll samt möjliga påverkan på den omgivande miljön. Produktionen av livsmedel innefattar mjölk, kött, potatis, grönsaker och rotfrukter. Den ekologiska foderstaten baseras i huvudsak på gårdens egen produktion medan den konventionella referensen baseras på en stor andel inköpt foder. Effekterna av de båda odlingssytemen mäts på djursidan som mjölkavkastning, fruktsamhet, djurhäsa och produktivitet. På fältsidan mäts skördenivå och skördens kvalitet samt balans mellan tillförd och bortförd näring i marken. Den stallgödsel som produceras återförs till respektive odlingssystem. försöket bedrivs med rimliga tekniska lösningar. Se bilaga 1.



Simon Jonsson, SLU. Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap
tel 0911-661 00
epost Simon.Jonsson@njv.slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping