Delårsredovisning för 2001

Levenfors, Jens

Baljväxtrika växtföljder i ekologisk odling - konsekvenser för framtida ärt- och bönodling

I ekologisk odling återkommer baljväxter regelbundet i växtföljden med förhållandevis täta intervall och detta ser ut att även i framtiden vara enda möjligheten för att klara kväveförsörjningen. I de fall jordburna sjukdomar, och särskilt den svåra ärtrotrötan, uppförökas av flera baljväxterter finns det risk att sjukdomarna efterhand uppförökas i fälten så att ärt- eller baljväxtodling blir omöjlig. Det svenska klimatet är särskilt gynnsamt för ärtrotrötan. Detta projekts målsättning är att ta fram bra faktaunderlag, bl. a. om vilka baljväxter som uppförökar A. euteiches, så att vi får underlag för att välja rätt strategi och rätt baljväxtgrödor för en växtföljd som är hållbar med avseende på jordburna sjukdomar. (Se även bilaga1).

För isolering av A. euteiches från åkerböna, röd- och vitklöver skall en ny metod testas. Inducering av zoosporangier av A. euteiches direkt från rotvävnad skall åstadkommas genom att förbereda rotbitar och lägga dessa i vattenbad. Genom att använda denna metod istället för användande av selektiva medier frångår man ett isoleringssteg och låter A. euteiches bilda zoosporangier på naturlig väg som sedan analyseras under mikroskop och först därefter renodlas på agar-medium. Populationssdudier av Aphanomyces sp. kommer att ske med mt-DNA RFLP och för säker svampidentifiering kommer vi att göra lämpliga DNA-sekvenseringar. Fältförsöket som ligger kvar med åtta olika baljväxter i parceller bryts, sås med ärt och ytterligare en gröda och dessa skördemäts sedan parcellvis. (se även bilaga 1)


A. euteiches har tidigare år isolerats från ett flertal annuella och perenna baljväxtarter. A. euteiches har dock ej isolerats från perenna baljväxter det andra eller tredje året efter sådd. Till skillnad från föregående år, har tydlig sjukdomsutveckling i ärt (ärtrotröta) och skörd påverkats av vilken baljväxt som tidigare odlats i parcellen. Ärt, vicker, åkerböna, phaseolus böna visade sig påverka en efterkommande ärtgröda negativt jämfört med andra förfrukter såsom vitklöver, rödklöver och lusern. Dessa resultat kommer att prövas nästkommande år i ett identiskt fältförsök på samma plats. Preliminära populationsstudier av växt associerade Aphanomyces spp. har visat att RFLP av AT-rika DNA regioner kan återspegla värdpreferenser för Aphanomyces isolat.
Detta visar att baljväxtodling kan påverka förekomst av ärtrotröta i ärter samt att isolat av A. euteiches kan ha värdpreferenser för andra baljväxter än ärt. Fältförsök under säsongen 2002 och populationsstudier kommer att bekräfta eller ifrågasätta dessa resultat.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping