Delårsredovisning för 2003

Svensson, Sven Axel

Identifiering av punktkällor till föroreningar av vatten vid hantering av bekämpningsmedel

Flera punktkällor av kemiska bekämpningsmedel som förorenar vatten har identifierats. Dock uppmäts fortfarande halter i vattendrag. Med all sannolikhet förekommer ytterligare punktkällor och baserat på utländska erfarenheter kan man förmoda att t ex avsättning utanpå traktor och spruta, avsättning inuti traktor samt spridning vid vägtransport utgör sådana källor.

Projektets syfte är att identifiera och om möjligt kvantifiera sådana tänkbara punktkällor.

Detta projekt behandlar i huvudsak två problemområden orsakade av kontaminering av bekämpningsmedel på spruta och traktor: risker för yttre miljön och risker ur arbetsmiljösynpunkt. Det är vår förhoppning att projektets resultat ska hjälpa till att minska antalet punktkällor till föroreningar av vatten och på så sätt bidra till en bättre yttre miljö och en förbättrad arbetsmiljö för sprutförare. Vi hoppas även att resultaten ska kunna användas som underlag för djupare studier samt för utarbetande av rekommendationer för hantering, förvaring och tvätt av sprututrustning.

Projektets metoder innebär olika principer för avtvättning och analys. Högtryckstvätt av fordon/spruta, uppsamling av tvättvatten, provtagning och analys. På begränsade ytor (100 cm2) har intressanta platser torkas av med bomullstrasa indränkt i metanol, varefter torkduken analyseras.


Under sommaren 2002 undersöktes nio sprutor och sju traktorer avseende resthalter av bekämpningsmedel. Rengöringsmedel applicerades med ryggspruta varefter ekipagen tvättades med högtryckstvätt. Prover av tvättvattnet analyserades efter de aktiva substanser som använts på gårdarna under säsongen. Regn simulerades på två sprutor för att undersöka om preparatrester sköljs av vid regn. På tre traktorer har inre och yttre ytor torkats av med bomullstrasor indränkta i metanol.

Resultaten indikerar att sprutor och traktorer kontamineras under sprutarbetet. Mängderna vi återfunnit varierar beroende på var ekipagen varit parkerade och om de utsatts för regn. Pesticidrester kan sköljas av med regn. Tvättning av sprutor och traktorer kan orsaka punktkällor till föroreningar av vatten om tvättprocessen utförs på fel plats. Traktorhytter har varit kontaminerade på alla de ytor vi undersökt. Noggrann rengöring av traktor före annan användning är nödvändig liksom regelmässig användning av skyddshandskar vid utvändig kontakt med spruta och traktor som inte är rengjorda.

Fortsatta studier behövs om preparats egenskaper, materialets egenskaper, dvs ytor på spruta och traktor, exponeringstider, torktider, rengöringsmetoder och arbetsmiljörisker.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping