Vitaminstatus hos får i ekologisk produktion

Bernes, Gun

2003

2006

ÅrAnslag
2003210000
2004698000
2005695000
2006104 000 kr

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Husdjur

Får och lamm

Idisslare har behov av tillförsel av vitaminerna A, D och E.
Vitamin A är viktigt bl a för synen, fruktsamheten och immunförsvaret. Behovet tillgodoses dock normalt på bete och med en foderstat med god foderkvalitet. Lagringsskadat foder kan innehålla för låga mängder.
Vitamin D finns bl a i soltorkat grovfoder och bildas även i huden. Det mest kända bristsymptomet är rakitis. Tillväxten påverkas också. Vid ensilageutfodring på stall under längre perioder kan tillförseln tänkas bli i lägsta laget.
Det mest kända vitaminbehovet hos får är hos tackor i samband med lamningen. Det har att göra med lammens låga E-vitaminstatus vid födseln och alltså behov via råmjölken. Bristsymptom, t ex muskeldegeneration kan annars uppstå. Selen inverkar också.
Projektets syfte är:
·att undersöka vitaminstatus hos tackor som får resp inte får vitamintillskott.
·att se hur man kan vitaminförsörja tackor med tidig resp. sen lamning.
.att jämföra en höbaserad och en ensilagebaserad foderstat till tackor.
·att undersöka vitaminstatus hos vinterlamm som får resp. inte får vitamintillskott.
. att undersöka vinterlamms upptag av olika former av vitamin E (alfatokoferol).
Projektet genomförs i Röbäcksdalens fårbesättning. Såväl tackor som lamm för vinterlammsuppfödning följs. Foder och blod analyseras. Djurens konsumtion, viktsutveckling och hälsa registreras.
Vi har kontakt med motsvarande forskargrupp på mjölkkosidan.



Gun Bernes, SLU. Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap
tel 090-786 87 44
epost Gun.Bernes@slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping