Martinsson, Kjell
Tomas Rondahl
2003
2005
År | Anslag |
---|---|
2003 | 300000 |
2004 | 355000 |
2005 | 265000 |
Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa
Husdjur
Näringsutnyttjande
Målet för detta projekt är att ta fram underlag för och utforma råd som syftar till att förbättra proteinförsörjningen hos idisslare. Genom utveckling av anpassade metoder för värmebehandling är det möjligt att minska ärtproteinets löslighet och samtidigt öka ärtstärkelsens tillgänglighet. Härigenom kan användningen av hemmaproducerat proteinfoder öka. Samtidigt är det möjligt att minska kvävespillet till omgivningen.
Under år 1 studeras effekten av värmebehandling i kombination med olika tryck, tid och torrsubstanshalt på protein- och stärkelsekvaliteten. Med utgångspunkt från resultatet år 1 och 2 genomförs under år 3 ett produktions och N-balansförsök med mjölkkor. Effekten på mjölkavkastning, mjölkkvalité och potentiellt kväveläckage bestäms.
Kjell Martinsson, SLU. Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap
tel 090-786 87 40
epost Kjell.Martinsson@njv.slu.se