Förbättrat proteinvärde genom värmebehandling av ärtor.

Martinsson, Kjell

Tomas Rondahl

2003

2005

ÅrAnslag
2003300000
2004355000
2005265000

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Husdjur

Näringsutnyttjande

Målet för detta projekt är att ta fram underlag för och utforma råd som syftar till att förbättra proteinförsörjningen hos idisslare. Genom utveckling av anpassade metoder för värmebehandling är det möjligt att minska ärtproteinets löslighet och samtidigt öka ärtstärkelsens tillgänglighet. Härigenom kan användningen av hemmaproducerat proteinfoder öka. Samtidigt är det möjligt att minska kvävespillet till omgivningen.
Under år 1 studeras effekten av värmebehandling i kombination med olika tryck, tid och torrsubstanshalt på protein- och stärkelsekvaliteten. Med utgångspunkt från resultatet år 1 och 2 genomförs under år 3 ett produktions och N-balansförsök med mjölkkor. Effekten på mjölkavkastning, mjölkkvalité och potentiellt kväveläckage bestäms.



Kjell Martinsson, SLU. Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap
tel 090-786 87 40
epost Kjell.Martinsson@njv.slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping