Slutredovisning 2006

Ericson, Lars

Studie av proteingrödor för norra Sverige.

I den ekologiska produktionen är det viktigt att öka andelen hemmaproducerat foder. Det finns därför ett starka behov att hitta alternativa grödor som kan ge bidrag till energi- och proteinförsörjningen. Syftet med studien är att undersöka hur olika proteingrödor fungerar i norra Sverige. Arter/sorterna ska undersökas såväl vad gäller avkastning av grönmassa i ensilagestadium, som vad gäller möjligheterna till fröskörd. Vi ska också undersöka grödornas proteinkvalitet och dess förändring under mognaden, både i frö och i hela plantan.

Tre fältförsök placeras ett på var och en av institutionens forskningsstationer i norra Sverige; Ås,Röbäcksdalen och Öjebyn. Förutom ts-skörd vid ensilagestadium och fröskörd, omsådan är möjlig, bestäms också ts-förändringen i plantorna under mognadstiden.
Ansökan för 2006 avser medel för arbete med slutsammanställning av projektet, samt kompletterande kemiska analyser.


Slutrapport växtodling
Slutsatser

Avkastningen av grönmassa hos grödorna har generellt varit relativt god. Högst avkastning har ärt, åkerböna och fodervicker givit.

Av lupinerna har tendensen varoit att de grenade blålupinerna och den vita lupinen Amigas avkastat mest. Säsongen 2004 gav dock sorten Prima, som är ogrenad, den högsta avkastningen av lupinerna.

Den långsamma etableringen gör att ogräsen kan ta över i blålupinerna.

Någon form av mekanisk ogräsbekämpning är nödvändig vid etableringen av lupin. Övriga grödor (fodervicker, ärt och åkerböna) har en god ogräskonkurrens.

Möjligheterna att tröska den här typen av grödor i norra Sverige är begränsad. Främst är det ärt och den tidiga lupinsorten Prima, som kan vara aktuell.

Projektet har givit värdefulla kunskaper om möjligheterna för odling av olika baljväxter i norr.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping