Slutredovisning 2005

Jonasson, Anita

Inventering av ektoparasiter i ekologiska och KRAV-besättningar

Avsikten med projektet är att inventera förekomsten av ektoparasiter i ekologiska och KRAV-besättningar. Ektoparasiter är vanligt förekommande i besättningar med nötkreatur och orsakar klåda och otrivsel hos djuren, samt eventuellt nedsättning av produktionsresultaten. Det finns ingen tidigare undersökning av hur förekomsten av ektoparasiter i dessa besättningar skiljer sig från konventienella. Dessutom kommer projektet att undersöka vilka profylaktiska åtgärder som görs i besättningar och vilka behandlingsmetoder som används vid förkomst av ektoparasiter. Genom en enkätundersökning i cirka 100 dikobesättningar görs en inventering. 10% av besättningarna väljs ut med utgångspunkt från enkäten. Dessa skall då vara jämnt fördelade över besättningar med ingen/låg förekomst av ektoparasiter och besättningar med hög förekomst. Vid ett besättningsbesök görs en besättningsgenomgång avseende profylax och behandlingar för att kunna utvärdera effektiviteten i olika former av bekämpningsåtgärder. Detta skall därmed kunna leda till konkret rådgivning avseende förebyggande av ektoparasiter. I ett pågående försök provas en metod för utrotning av ektoparasiter med makrocykliska laktoner och detta försök sftar till att ge kompletterande information om effekten av andra profylaktiska och behandlingsåtgärder.

En mer övergripande inventering avses utföras med enkätundersökning i cirka 100 besättningar och därefter görs besättningsbesök i cirka 10% av dessa. Vid undersökningen görs en grundlig genomgång för att kontrollera förekomst av ektoparasiter. Vid behov tas skrap-/ hårprover. Resultatet sammanställs och bearbetas för att kunna redovisas för att kunna användas i direkt rådgivning mot ekologiska och KRAV-producenter.


100 KRAV-anslutna slumpvis utvalda dikobesättningar gavs möjlighet att besvara en enkät om ektoparasitsymtom, behandling och profylax. Användbara svar erhölls från 77 st. Besättningarna var fördelade från hela landet och bedömdes vara representativa för dikobesättningar i allmänhet. Symtom på ektoparasiter var vanliga. ISymtomen var ofta lindriga, men även kraftiga angrepp förekom. Cirka 2/3 av besättningrana med symtom vidtog någon form av åtgärd, där det vanligaste var behandling med läkemedel. Cirka 2/3 av besättningarna vidtog profylaktiska åtgärder med förväntad effekt mot ektoparasiter. Besättningar som tdigare hade haft symtom på djuren var något mer benägna att vidta profylaktiska åtgärder. Uppföljande besättningsbesök i 4 besättningar med mildare eller kraftigare symtom visade indikation på samma saker som enkäten, det vill säga att symtom förekommer i KRAV-anslutna dikobesättningar, men kan variera i grad. Besättningar med symtom vidtar inte alltid åtgärder mot ektoparasiterna.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping