Hållbar mjölkproduktion baserad på stor andel vallfoder

Bertilsson, Jan

Eva Spörndly
Ewa Wredle
Mikaela Lindberg

2006

2009

ÅrAnslag
2006500 000 kr
2007500 000 kr
2008500000
2009500000

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Husdjur

Mjölk/nöt

Vi vill ta fram underlag för en produktionsmodell för svensk ekologisk mjölkproduktion som bygger på att använda mycket stor andel vallfoder, såväl klöver/gräsensilage som bete. Som underlag till denna kommer vi att dels bygga på befintliga data, dels avser vi att genomföra försök med högproducerande mjölkkor. Försöket ska totalt omfatta ca 40 hela laktationer. Hälften av korna följer en vanlig ekologisk standardutfodring med relativt hög andel kraftfoder under hela laktationen (högst 50 % av torrsubstansen). Den andra hälften får högst 50 % kraftfoder de första 3 månaderna av laktationen. Därefter höjs vallandelen i två steg upp till 90 % (de exakta andelarna kommer att bero på vallfoderkvaliteten -vi eftersträvar högsta möjliga vallfoderkonsumtion). Andelen vallfoder gäller både på stall och på bete. Under betesperioden ska de kor som går på hög andel bete få tillgång till ensilage balar (tidigt skördade) för att maximera vallfoderdelen denna period. Försöken genomförs i ett lösdriftsstall med möjligheter till noggrann kontroll av foderintag, såväl vallfoder som kraftfoder (mängd, tid etc.), vattenkonsumtion och mjölkavkastning -stallet för automatisk mjölkning vid Kungsängen, SLU, Uppsala.

Huvudhypotesen är att höga vallfodergivor visserligen kan ge lägre mjölkavkastning, men att totalekonomin ändå kan bli bättre. Dessutom kommer hög vallgiva att ge pluseffekter i form av bättre djurhälsa, bättre djurvälfärd och mjölk som ur humannutritionell synpunkt är nyttigare.
Vi vill studera hur en mycket hög vallfoderandel under perioden efter höglaktationen (då korna blivit dräktiga) påverkar mjölkproduktion, fodereffektivitet, mjölkkvalitet samt kornas välbefinnande. Resultaten från försöken, samt annat försöksmaterial som vi och våra olika samarbetspartners har, ska användas för att i samarbete med ekonomer, modellera och ekonomiskt jämföra alternativ med olika andelar vallfoder.



Jan Bertilsson, SLU. Inst. f. husdjurens utfodring och vård
tel 018-671645
epost Jan.Bertilsson@huv.slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping