Är utfodring med resistenta kolhydrater ett alternativ till parasitbekämpning hos grisar?

Lundeheim, Nils

Kristina Andersson
Kerstin Lundström
Johan Höglund

2006

2007

ÅrAnslag
2006445 000 kr
2007468 000 kr

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Djurhälsa

Endoparasiter

Hälsa inom svinproduktionen är viktig, från såväl djurskyddssynpunkt som produktionssynpunkt. Grisar som hålls utomhus drabbas mindre av luftvägsinfektioner, men har oftare parasitära anmärkningar vid slakt, d.v.s. skador orsakade av inälvsparasiter. Vid ekologisk uppfödning av grisar utomhus är ett vanligt problem att parasitbördan anrikas på de grönytor som används vid grisarnas utomhusvistelse. I denna studie kommer vi att undersöka om utfodring med fodermedel som inte är digererbara i tunntarmen utan först i tjocktarmen, såsom cikoria, högamyloskorn (=korn där stärkelsesammansättningen förskjutits från amylopektin mot amylos) och potatisstärkelse kan skydda grisar mot spolmask.

Danska studier (Forskning vid Danmarks Jordbruksforsknings Forskningscenter Foulum) har visat att inulin från cikoria i grisfoder hade positiva effekter på en rad sjukdomar, bland annat svindysenteri och parasitförekomst. Både inulin och potatisstärkelse räknas till gruppen resistenta kolhydrater, som inte är nedbrytbara i tunntarmen utan först i tjocktarmen. Även högamyloskorn kan räknas till denna grupp. Dessa kolhydrater fermenteras i tjocktarmen till kortkedjiga fettsyror, särskilt ättiksyra och smörsyra. Detta leder till en pH-sänkning, vilket troligen är förklaringen till de positiva effekter på parasiter och hälsa som man funnit av cikoria. Smörsyran minskar även tarmcellernas avstötning, och eftersom dessa utgör en viktig tryptofankälla för bakteriernas skatolproduktion leder detta till att mindre skatol bildas i tjocktarmen och därmed ansamlas mindre skatol i fettet. Enligt de danska resultaten så är detta positivt ur sensorisk synpunkt, även för sogrisar där man normalt inte har några problem med för höga skatolvärden i köttet.

I detta projekt söker vi medel för att undersöka om utfodring med resistenta kolhydrater kan förbättra såväl produktionsegenskaper som grishälsa hos ekologiska grisar uppfödda i hägn utomhus.



Nils Lundeheim, SLU. Inst. f. husdjursgenetik
tel 018-67 45 42
epost nils.lundeheim@hgen.slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping