Fogelfors, Håkan
Birgitta Mannerstedt Fogelfors
Staffan Larsson
Lars Ericson
2006
2007
År | Anslag |
---|---|
2006 | 1000000 |
Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa
Växtodling
Sort- och artprovning
Avsikten är att studera olika sorters avkastningsförmåga, odlingsegenskaper, kvalitet och ogräskonkurrens vid ekologisk odling. Potatis och vallgräs, har tidigare provats inom ramen för detta projekt, men lyftes ut 2006 och kommer även fortsättningsvis att provas i speciella undersökningar. Stråsäden provas i artförsök, 9 vårsådda (6 Mellansverige,3 metodstudie Ekhaga), med 8-15 sorter. Inriktningen är främst att prova de senaste marknadssorterna, men det finns även ett visst utrymme för att undersöka specialsorter, t.ex. speltvete, utländska ekosorter eller specialförädlade ekosorter och lantsorter. I de 4 försöken med åkerböna provas 8 sorter av växlande mognadstid och kvalitet (tannininnehåll). Åkerböna provas inte i konventionell sortprovning, och det är därför viktigt med en ekologisk provning. Under 2007 utförs vidare 3 försök i ärter för att fortsätta arbetet med i vilken utsträckning sorterna uppträder som i konventionell odling och vilka möjligheter man då har att utnyttja de konventionella försöken.Ett försök i lupin planeras också.
Projektet skall dessutom utveckla odlingsvärdesprovningen för att bättre kunna diversifiera sortval av stråsäd inom ekoodlingen. Dagens eko-sortprovning i stråsäd ger enbart information om avkastning och vissa allmänna odlingsegenskaper. I den nya eko-sortprovningen som här beskrivs, får man dessutom information om sorternas anpassningsförmåga vad gäller kväveupptagning och ogräskonkurrens vid olika utsädesmängder och vädersituationer( mobila väderstationer). Denna basinformation kring enskilda sorter är grunden för en framgångsrik eko-odling där de lokala förutsättningarna måste utnyttjas på ett kostnadseffektivt sätt.
I stråsäd skall år 2 (2007), 3 fältförsök läggas ut på Ekhaga försöksgård, Uppsala, i havre, vårvete respektive vårkorn,8-15 sorter av varje, där påverkan av ogräskonkurrens, N-gödslingsnivå och utsädesmängd i grödan studeras. Utveckling och eventuella sjukdomsangrepp hos grödan registreras, liksom nederbörd och temperaturförhållanden. Reflektansmätningar. N-analys i marken utförs före och efter odlingssäsongen. Sedvanliga kärnkvalitetsanalyser utförs.Utrymme för den mer traditionella provningen kommer också att ges under 2007.Tre vårsädesförsök placeras i Norrland medan det i 3 län i Mellansverige på två jordarter läggs ut totalt 6 försök.I dessa senare försök kommer mobila väderstationer att registrera väderförhållandena under vegetationsperioden.
Kurser hålls för rådgivare och de odlare som ska härbärgera försöken. Detta ingår som en del i den deltagande forskningen i projektet.
År 3, 2008, sker som år 2, med tillägg av utvärdering av odlarnas och rådgivarnas erfarenheter av metodiken och projektet.
Denna nya eko-sortprovningsmetodik syftar till att utveckla ett bättre underlag vid odlingsvärdesprövningen för att kunna välja stråsädessorter som är bättre anpassade till rådande förutsättningar i regionen eller brukningsenheten, ned till enskilda fält eller växtföljder. Den nya metodiken ger också indata i tillräcklig mängd för att senare kunna användas i datasimulering och prediktion, vilket med dagens sortprovning inte är möjligt.
Håkan Fogelfors, SLU. Inst. f. växtproduktionsekologi
tel 018-67 14 00
epost Hakan.Fogelfors@evp.slu.se