Delårsredovisning för 2005

Svensson, Sven Axel

Säkrare och effektivare appliceringsteknik i växthusodling.

I växthus används stora vätskemängder som kan leda till avrinning. I kombination med avsaknad av biologiskt aktiv mark kan detta vara ett problem. Det saknas erfarenhet och information om riskerna. Syftet med projektet är att utföra en inledande studie för att uppskatta riskerna vid sprutning i krukväxtodling genom att få kunskaper om hur mycket bekämpningsmedel som träffar markytan under krukväxtborden.

Metoden innebär att genomföra en konventionell sprutning med ett känt bekämpningsmedel. Under krukväxtborden läggs plastfolie ut, där överflödig sprutvätska samlas upp. Folierna tvättas och tvättvätskan analyseras.


Efter sprutning med en vätskemängd på 2000 l/ha i krukväxtkultur kunde mellan 3 och 6 procent av sprutvätskan återfinnas på golvet under borden. Projektets resultat illustrerar att man inte kan bortse från risken för läckage av bekämpningsmedel i samband med sprutning i växthusmiljö. Emellertid har endast två mätningar har gjorts och det går ej att dra långtgående slutsatser av resultatet, utan det ger i stället stöd för att undersökningarna bör utvidgas och fortsättas.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping