Utnyttjande av stora givor vallfoder till får

Bernes, Gun

Kjell Martinsson
Katarina Arvidsson
Jana Pickova
Lena Stengärde

2006

2009

ÅrAnslag
2006257 000 kr
2007834 000 kr
2008883000
2009130000

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Husdjur

Får och lamm

Lammköttsproduktion är ofta till stor del baserad på vallfoder. Under tackornas högdräktighet och digivning och till snabbt växande lamm används dock kraftfoder i större eller mindre mängd. Är det möjligt att täcka även dessa perioder med enbart vallfoder? Eller innebär det en risk att t ex en tacka med många lamm inte får i sig den näring hon behöver?
I det planerade projektet vill vi jämföra foderstater med olika vallfoderandel och se hur tackans näringsstatus, hälsa och produktion påverkas. Vi ämnar också studera lammen och hur de kan växa på de olika foderstaterna. Även slaktresultat och köttegenskaper ska studeras. Det är känt från andra studier att köttets egenskaper, däribland fettsyramönstret, påverkas av foderstaten. En annan faktor som inverkar på köttets egenskaper är halten av vitamin E, som också kommer att analyseras.
De lamm som ingår i studien föds i februari/mars och går till slakt i juni/juli.
Fodermedlen ska analyseras på innehållet av näring, fettsyror och vitamin E. Konsumtionen registreras. Djuren vägs och hullbedöms vid ett flertal tillfällen. Lamningsresultat och hälsoläge registreras. Mjölken analyseras på fettsyror. Lammköttets innehåll av fettsyror totalt samt fettsyramönster och vitaminhalt mäts. En ekonomisk analys ska göras av de olika utfodringsstrategierna.



Gun Bernes, SLU. Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap
tel 090-786 87 44
epost Gun.Bernes@slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping