Törner, Lars
Undersöka om resthalter av växtskyddsmedel följer med det vatten som rinner igenom biobädden
På pilotgården fanns sedan tidigare en biobädd. Inför vårbruket 2005 etablerades en ny biobädd på samma plats. Det gamla materialet grävdes ut och biobädden etablerades enligt följande princip.
Figur / Biobädd med tät duk i botten.
Principen framgår av figur i rapport på OiB´s hemsida
www.odlingibalans.com
I botten placerades en tät gummiduk med möjlighet att samla upp dräneringsvatten. På duken fylldes på med ett lager singel / sten för att hindra lermaterial att transporteras med vattnet. Enligt tidigare erfarenheter applicerades ett lerlager under biobäddssubstratet. Detta lager skall vara ca. 10 cm. Biobäddsubstratet är en blandning av torv, halm och jord. Fördelningen är 50 % halm och vardera 25 % torv och jord. Blandningen gjordes med en trädgårdsfräs. Uppe på bädden etableras en gräsvegetation. I detta fall gjordes detta genom att transplantera grästorvor från en närliggande gräsvall.
Vattenproven togs från ett kärl som placerades i brunnen. Varje vattenprov representerar tiden för avrinning till föregående provtagning. Efter provtagning frystes proven inför analys på AnalyCen Nordic AB, Lidköping.
Sammanfattning:
Odling i Balans har genomfört en fältstudie som visar på risken för läckage till vatten av resthalter från substanser i använda produkter som tillförts på en ny biobädd på en av Odling i Balans´ pilotgårdar. En plastduk placerades in under blandningen av halm, torv och jord. Tekniken för att anlägga en biobädd finns redovisad på Odling i Balans hemsida, www.odlingibalans.com (gå vidare till projekt / anlägga en biobädd).
Avrinnande vatten samlades i en brunn. Vattenprov har tagits ut vid olika tidpunkter från det att avrinningen startade fram till årsskiftet 2005 / 2006. Respektive vattenprov representerar perioden från föregående provtagningstillfälle fram till angiven tidpunkt för provtagning. Sammanlagt analyserades åtta vattenprov som förvarades frysta fram till analystillfället. Samtliga prov analyserades vid ett tillfälle. Analysen utfördes på AnalyCen Nordic AB, i Lidköping.
Undersökningen visar att ett antal aktiva substanser påvisats i uttagna vattenprov.
Glyfosat och nedbrytningsprodukten ampa samt substanserna amidosulfuron,
metsulfuronmetyl, bentazon och kvinmerak har påvisats i samtliga vattenprov.
I några vattenprov påvisades terbutylazin samt nedbrytningsprodukter av denna substans.
Koncentrationen var högst i de först uttagna proven och var mycket låga i slutet av
provperioden.
Ett antal vattenprov har parallellt analyserats på SLU och ett dubbelprov har analyserats
på AnalyCen. Överensstämmelsen är bra vid jämförelse med ursprungliga analysresultat.