Slutredovisning 2010

Albertson Juhlin, Marie-Louise

Olika grödors inverkan på förekomsten av rotgallnematod, Meloidogyne hapla, och andra frilevande nematoder i ekologisk växtföljd med morötter.

I ekologisk morotsodling på lätta jordar har stora skador av rotgallnematod påträffats. Eftersom aralen med lämplig jord för morots- och grönsaksodling är begränsad är det angeläget att få kontroll över problemet och förhindra att det ökar och sprider sig. I en demonstrationsodling som geomfördes sommaren 2007 var skillnaderna i förekomst av Meloidogyne hapla mycket stora beroende på vad som odlats på marken under säsongen. Fånggrödor är et viktigt inslag för att minska risken för kväveutlakning och olika mellangrödor används i grönskasväxtföljder. Det behövs därför ökad kunskap om dessa växters möjligheter och begränsningar så att inte växtföljdsrelaterade problem orsakas. Målet med detta försök är därför att ta reda på hur olika grödor och mellangrödor i växtföjlden påverkar förekomsten av frilevande nematoder så att odlarna kan göra aktiva val för att förhindra uppförökning av växtskadliga frilevande nematoder.

Försöket skall bestå av sex försöksled och fyra upprepningsr med gröngödslingsvall, olika mellangrödor och spannmål. Det läggs ut på två olika försöksplatser. Nematodprover tas på våren rutvis eftersom nematodpopulationen kan variera kraftigt. På hösten slås alla grödorna av och brukas ned varefter nematodprover tas rutvis för att ta reda på hur de olika grödorna fungerat som värdväxter åt de frilevande nematoderna.


Resultaten av dessa fältförsök visar att odling av havre kan minska förskomsten av rotgallnematod Meloidogyne hapla. I försöken var förämndringen i nematodantal - 74 %. Odling av klövergräsvall gav istället en ökning av nematodpopulationen med 169 %. Vall med baljväxter är därför en olämplig förfrukt till morötter där rotgallnematod förekommer. En väletablerad spannmålsgröda utan ogräs är en mycket bra förfrukt. Vid användning av fånggrödor som oljerättika och vitsenap är det viktigt att ta reda på deras resistensegenskaper så att inte också dessa bidrar till uppförökning av M. hapla

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping