Slutredovisning 2008

Hanson, Marie

Genomgång av litteratur och inventering av erfarenheter i ämnet ympning av gurka.

Marknaden ropar efter mer ekologiska produkter och växthusgurka är en produkt som är mer eftertraktad än många andra. Det råder stor brist på ekologisk gurka.
Att odla ekologiskt innebär att det föreligger en större sjukdomsrisk för odlingen. Produktionen är också förenad med större svårigheter då det gäller växtnäringsförsörjning och angrepp av skadedjur jämfört med konventionell odling. Eftersom bla dessa förutsättningar gör att odlare tvekar med att odla ekologiska gurkor behövs stimulans och utveckling av denna produktion.

Målet är att få svar på följande frågor:
Hur påverkar ympningen gurkplantans avkastning, växtnäringsupptagning samt infektionstålighet mot jordburna sjukdomar och nematoder?

Genomförandeplan
1. Litteraturgenomgång inom ämnesområdet. Ympningens påverkan på avkastning, växtnäringsupptagning, samt jordburna sjukdomar och nematoder
2. Intervjuundersökning. Erfarenheter från ympning av gurka i praktiken
3. Studieresa Danmark och Holland. Besöka odlare och universitet


I Holland och Danmark anses ympning på grund av problem med jordburna skadegörare vara en förutsättning för ekologisk odling av växthusgurka och tillämpas också generellt i dessa odlingar. Den största orsaken till detta är att en ympad gurkplanta har bättre motståndskraft mot sjukdomar/nematoder än oympade. Då ympade gurkplantor också har ett större rotsystem än oympade har en ympad plantan bättre förutsättning att ta upp vatten och näring samt leva vidare trots ett eventuellt skadegörarangrepp. I Sverige använder endast ett fåtal odlare ympade plantor. Då problem med jordburna sjukdomar lätt uppstår vid odling i jord bör ympning även i Sverige kunna bidra till att öka avkastningen. Ympade plantor har dessutom bättre tillväxt vid låga temperaturer än oympade plantor vilket talar för att ympning skulle kunna vara fördelaktigt vid kallväxthusodling under svenska förhållanden även i odlingar utan problem med jordburna skadegörare. Endast ett fåtal odlare i Sverige använder i dagsläget ympade plantor.
Utvärdering:
Projektet har visat utmynnat i vetskapen om att de ekologiska holländska och danska gurkodlarna som vi intervjuat anser att ympade gurkplantor är ett måste för att lyckas med produktionen, på grund av de ympade plantornas positiva egenskaper. som nämnts ovan. Även de svenska odlarna (finns främst en enda större odlare av ympade gurkplantor i Sverige) som provat är mycket positiva till resultatet. Det känns därför mycket intressant och angeläget att fortsätta med ett nytt projket i ämnet för att sprida ytterligare kunskap bland de svenska ekologiska gurkproducenterna.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping