Broberg, Ola
Utveckling av kvalitetssäkrande metoder för uppföljning av 3 ingående områden i ”Utvald miljö”.
Målsättningen var att utveckla en kvalitetssäkrad uppföljningsmetod för bränning som är en av de stödformer som finns inom Utvald Miljö.
Vi uppdrog åt två konsulter, Kill Persson och Krister Larsson, att göra följande:
(1) utveckla en standardiserad metod för uppföljning av effekterna på biologisk mångfald från bränning i gräsmarker,
(2) ta fram förslag på lokaler där metoden kan testas under våren 2009,
(3) ta fram förslag på lokaler för jämförande fältförsök med olika hävdmetoder i gräsmark, och där bränning utgör referenshävdmetod, under åren 2010-2012, samt
(4) föreslå hur dessa fältförsök bör utformas.
Konsulterna rapport bifogas i sin helhet, även om den innehåller mer än vad som efterfrågas i nuvarande projekt.
Titeln har ändrats till ”Utveckling av kvalitetssäkrande metoder för uppföljning av bränning inom Utvald miljö” pga att vi enbart fick medel till att utveckla en uppföljningsmetod för bränning. Se även förändringar i projektupplägg.
Sammanfattningsvis har vi låtit en konsult ta fram ett förslag till uppföljningsmetodik som presenteras närmare i bifogad rapport. Den går i korthet ut på att lägga ut en 20 x 20 m provruta, indelad i fyra 10 x 10 m delrutor, där frekvens av olika arter och artgrupper av kärlväxter, ängssvampar och insekter noteras enligt förslag till protokoll bilagda sist i rapporten. Denna uppföljningsmetodik ska vi nu testa i fält under kommande fyra år (nytt FoU-projekt sökt). Rapporten innehåller också en kort litteraturgenomgång, och det är inte mycket vetenskapligt testat när det gäller bränningens effekter i gräsmarker. Ett förslag till försöksdesign, för att testa bränning som ersättning för slåtter och/eller bete med hjälp av den föreslagna uppföljningsmetodiken, ges i översiktlig form. Tanken med det kommande projektet är att först inleda med ett pilotprojekt där upplägget testas och eventuellt förändras inför slutligt val av försöksupplägg och statistisk metod.