Slutredovisning 2010

Lindgren, Kristina

Automatiskt bindsle för nötkreatur - utvärdering av prototyp i fullskala

Ekologiska mjölkproducenter med uppbundna kor har ett stort behov av en smidig lösning för släppning och fastsättning av mjölkkor eftersom korna regelbundet ska släppas lösa under alla årstider. De fabrikat av sommarlåsning som finns på marknaden kan inte lösa det behovet, eftersom de inte ger kon möjlighet att lägga sig och att röra sig fritt ut och in över foderbordet. Om korna ska vistas inne längre stunder eller bara vara ute på dagen mellan mjölkningarna måste sommarlåsningen monteras bort och det blir extra arbete med uppbindning. Lantbrukarna har poängterat att det är viktigt att en person enkelt kan släppa korna ut och in vid det dagliga arbetet och att detta också innebär mindre olägenhet vid sjukdom och vid ledighet då avbytare anlitas.

En automatiserad året-runt låsning skulle underlätta för en person att klara arbetet själv. Dessutom skulle det eliminera arbetsmomentet med släppning och fastsättning som visat sig vara riskfyllt och medfört olämpliga arbetsställningar.

Studierna vid JTI av ett automatiserat bindslesystem, har med två exemplar av en framtagen prototyp gett lovande resultat. För att tillfullo kunna utvärdera prototypens funktion och de positiva effekter som verkar kunna uppnås, behöver dock studierna skalas upp och genomföras med ett större antal bindslen. Först i fullstor skala är det möjligt att påvisa eventuella problem eller svårigheter som kan behöva lösas, detta gäller såväl de rent tekniska delarna som att djurens samspel med tekniken måste fungera på ett bra sätt.

Målsättningen med arbetet är att till ekologiska mjölkproducenter kunna anvisa en systemlösning för ett automatiskt bindsle, som innebär att uppbundna kor kan släppas och sättas fast på ett sätt som är arbets- och tidsbesparande, ger god arbetsmiljö och är djurvänligt samtidigt som kostnaden är rimlig.

Syftet med det nu sökta projektet är att skala upp de tidigare gjorda studierna av det framtagna bindslesystemet, för att därigenom kunna identifiera och lösa eventuella tekniska problem. Genom att i fullstor skala kunna verifiera de lovande resultat som tidigare framkommit kan det ovan beskrivna målet uppnås.

Försöken med bindslesystemet görs på samma gård med ekologisk mjölkproduktion i Södermanland där de tidigare studierna utförts. Samarbetet med detta lantbrukarpar har fungerat mycket väl, samtidigt som de visat stort intresse för JTI:s arbete med bindslena. I stallet förses alla koplatser i den ena av de tre båsraderna med det vid JTI framtagna systemet av automatiskt bindsle (9 platser).
Vid provningen studeras särskilt momenten då korna släpps och sätts fast. Detta görs dels genom direkta studier på plats och eventuellt genom videoupptagning. Kornas beteende samt lantbrukarens arbetsställningar studeras. Vidare kommer lantbrukarens synpunkter på bindslets funktion att inhämtas. Vid provningen noteras bl.a. följande:
· Djurens beteende vid fastsättning och släppning. Bindslets inverkan på kornas rörelsemönster när de står bundna, framförallt i förhållande till andra djur då detta bindsle ger större rörelsefrihet i sidled än korsbindsle.
· Lantbrukarens arbetsställningar vid fastsättning och släppning.
· Risk för tillbud eller skador.
· Andel lyckade släppningar och fastsättningar.
· Arbetstid för släppning och fastsättning jämförs med korsbindsle.

Projektorganisation och kompetens
Projektet genomförs av Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) under ledning av Agronom Kristina Lindgren (CV och publiceringslista bifogas i bilagor). I de praktiska studierna av bindslenas funktion kommer Husdjursagronom Lotten Wahlund att medverka. Arbetet med tekniskt utvecklings- och förbättringsarbete utförs huvudsakligen av Forskningsteknikerna Anders Ringmar och Anders Nyman. För arbetet med att dokumentera de aktuella konstruktionerna i ritningar ansvarar Högskoleingenjör Ola Pettersson. Som redan nämnts i metodavsnittet kommer de båda försöksvärdarna på den ekologiska mjölkgården att ha en aktiv roll vid den praktiska provningen. Mer information om de medverkande i projektet kan fås av sökanden.

Olle Rundqvist vid Ekologiska lantbrukarna/ekomjölk kommer att fungera som bollplank i projektarbetet.


JTI har tagit fram en prototyp av ett automatiskt bindsle för uppbundna mjölkkor. Systemet har modifierats och provats på 9 båsplatser under 1,5 år. Det automatiska bindslet möjliggör att alla kor kan lösgöras samtidigt utan att skötaren behöver komma i närkontakt med korna samt att korna automatiskt binds fast då de för in huvudet över foderbordet när de kommer in från rastning/bete. Fastsättningen sker genom att en specialtillverkad hake klickar fast i ett rep.
Ett av målen med projektet var 100 % lyckade släppningar och 80 % lyckade fast-sättningar, vilket har uppnåtts. Resultaten för andel lyckade fastsättningar var 86 % under betesperioden.
Kostnaden för material, konstruktion och montering för systemet blir något dyrare jämfört med ett korsbindsle. Däremot visades att det går att spara ca 7,5 sekunder/ko vid ett in- och utsläpp med det automatiska bindslet. Det automatiska bindslet ger dessutom väsentligt lägre olycksrisk för lantbrukaren, såsom klämskador på fingrar och armar samt trampskador på händer och fötter, då närkontakten med kon kan minskas jämfört med korsbindsle. Det automatiska bindslet ger färre dåliga arbets-ställningar såsom huksittande ställningar och arbete i böjd ställning med utsträckta armar.
Korna får större rörelsefrihet i sidled med det automatiska bindslet, vilket medför att de lättare kan slicka de bakre delarna av kroppen samt att det ger mer frihet att vända huvudet bakåt i liggande ställning. Dessutom finns en tendens till att lägg-ningssekvensen är något kortare. Det automatiska bindslet leder även till att det blir lugnare bland korna vid insläpp, då de flesta av korna fastnar direkt när de kommer in och ges därför inte samma möjlighet att byta plats och köra bort grannkor.
Sammanfattningsvis visar denna studie att det automatiska bindslet medför att upp-bundna mjölkkor kan släppas och sättas fast på ett sätt som är arbets- och tids¬bespar-ande, ger god arbetsmiljö, minskar risken för olycksfall och belastnings¬skador samt är djurvänligt samtidigt som kostnaden är rimlig.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping