Delårsredovisning för 2009

Lindström, Sandra

Insekts- och fågelgynnande fröblandningar för slättlandskapet, en kunskapssammanställning.

Målet med projektet är att samla och sammanfatta befintlig information om arter som kan ingå i olika fröblandningar för att gynna den biologiska mångfalden. Kunskapen om vilka växter som kan öka mängden föda för slättlandskapets blombesökande insekter och fröätande övervintrande fåglar behöver lyftas fram. Denna kunskap finns till stor del men är idag svårtillgänglig och spridd. Kunskapssammanställningen avser att samla denna information.

Utgångspunkten för denna kunskapssammanställning har i första hand varit befintlig svensk vetenskaplig litteratur om födoval hos övervintrande fåglar i jordbrukslandskapet (tättingar och fälthöns: kornsparv, gulsparv, steglits, grönfink, bofink, pilfink, gråsparv, fasan, rapphöna, i vissa fall även hämpling och sånglärka som ibland stannar i Sverige över vintern), samt humlor och solitära bin i jordbrukslandskapet. Jämförande undersökningar av olika miljöersättningar och de berörda organismgruppernas utnyttjande av dessa, undersökningar av olika fröblandningar och om olika arters födoval, finns med i litteraturen som studerats. Resultaten i de olika undersökningarna har i de flesta fall presenterats i form av antal individer som besöker växterna. Efter att den svenska litteraturen gåtts igenom har även europeisk litteratur genomsökts.


Sammanställningen visar att det finns en lång rad växter som går att odla för att gynna den biologiska mångfalden på slätten. En lämplig fröblandning för fågelåkrar är baserad på spannmål men innehåller även grödor som producerar oljerika frön. Fodermärgkål som är en välbeprövad och dokumenterat välbesökt gröda i Storbritannien lämpar sig inte för odlingar för fröätande fåglar i Sverige. Bland de ettåriga pollen- och nektarproducerande arterna verkar honungsört, ringblomma och blåklint vara extra odlingsvärda. Bland de fleråriga växterna är ärtväxter och korgblommiga växter mest populära bland de blombesökande insekterna. Röd- och vitklöver, väddklint, rödklint och prästkrage är exempel på arter som gynnar lång- och korttungade humlor, solitära bin och blomflugor.

I rapporten beskrivs även var fröblandningar kan passa att så in, hur de kan etableras och hur de kan skötas. På ett ganska enkelt sätt kan fröblandningar etableras för att locka fler övervintrande fåglar och blombesökande insekter till gårdar på slätten.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping