Förstudie för utveckling av bekämpningsstrategier mot hallonbladgallkvalster (Phyllocoptes gracilis) i ekologisk odling av hallon.

Svensson , Birgitta

2011

2011

ÅrAnslag
201157000

Ekologisk produktion - inkl. förbättrad djurhälsa

Projektets syfte är att undersöka om det är möjligt att kontrollera hallonbladgallkvalster i hallon med hjälp av fysikaliskt verkande preparat. Projektet ska utföras som försök i det pågående försöksprojektet med ekologiska hallon i tunnlar på Rånna försöksstation, Skövde, finansierat av Jordbruksverket 2008-2011. I det pågående försöket har vi utvärderat planterings-system, växtnäringsstyrning och sorter. Resultaten innebär att vi nu har tillräckligt underlag i dessa frågor för att kunna rekommendera ett fungerande odlingssystem. Samtidigt ser vi att angreppen av hallonbladgallkvalster och bladlöss är mycket stora och vi behöver utveckla strategier för att kontrollera skadegörarna för att få en säker och ekonomiskt uthållig produktion. Sorten Glen Ample har gett bra resultat i försöket, med hög skörd och bra bärkvalitet. Erfarenheterna av sorten är desamma från Norge och från odlingar i Sverige. Glen Ample är nu den helt dominerande sorten i hallonodling i Sverige och Norge. Tyvärr är Glen Ample mycket känslig för hallonbladgallkvalster. Därför får det stor betydelse, inte bara för ekologisk produktion utan också för utvecklingen av integrerat växtskydd, om vi undersöker olika strategier för kontroll av hallonbladgallkvalster. Från norska undersökningar finns intressanta resultat där besprutningar under odlingssäsongen och sena hösten verkligen minskat angreppen av hallonbladgallkvalster (Trandem 2010)
En sådan förstudie ger oss värdefull information och kan tillsammans med resultaten från de norska försöken förmedlas till och diskuteras med rådgivarna redan nästa säsong. Men framförallt ger det oss underlag för att planera ett mer omfattande utvecklingsprojekt. Förutom strategier för fysikaliska växtskyddsmedel kan ett sådant projekt omfatta fler skadegörare särskilt löss och hallonänger med förebyggande metoder och prognoser. Det ger ett efterfrågat underlag för rådgivningen.

Referens: Trandem. N, Veriede. R, Bøthun, M. 2010. Høstsprøyting med rapsolje har overraskende god effekt mot bladmidd i bringebær.Norsk frukt og bær. 5. 20-22



Birgitta Svensson , SLU. Inst. f. växtvetenskap
tel 0705-436438
epost Birgitta.Svensson@slu.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping