Slutredovisning 2011

Svensson , Birgitta

Förstudie för utveckling av bekämpningsstrategier mot hallonbladgallkvalster (Phyllocoptes gracilis) i ekologisk odling av hallon.

Motivering
Den svenska odlingen av ekologiska hallon är idag liten men har stora möjligheter att utvecklas då avkastningen av läckra och efterfrågade bär är relativt hög vid tunnelproduktion. Problem med växskadegörare begränsar produktionen i synnerhet vid ekologisk odling och det är nödvändigt att utveckla fungerande strategier med fysikaliska och biologiska bekämpningsmedel för att odlingen ska bli hållbar. Glen Ample som är den mest odlingsvärda sorten när det gäller avkastning och kvalitet är mycket känslig för hallonbladgallkvalster som väsentligt reducerar både avkastning och bärkvalitet.
Mål
Ta reda om behandlingar med olja och såpa samt svavel minskar förekomst av hallonbladgallkvalster i knoppar på hallonskott.

Försöksprojektet utfördes vid SLU, Rånna försöksstation, Skövde under september-november 2011. Behandlingar utfördes i ekologiska sommarhallon planterade i tunnel 2008. Tunneln har inte varit plasttäckt under behandlingsperioden utan plantorna står utomhus. Två sorter, Glen Ample och Glen Doll, användes för behandling och sorten Tulameen behandlades med led 1 och 3 för observation. Varje försöksruta omfattar fem plantor med vardera tre till fem skott. Ett skott per ruta användess för avläsning av resultat. Varje behandling upprepades i tre block.
Försöksled
1. Kontroll, obehandlad
2. Rapsolja, 4 procent, med tillsats av såpa. Två gånger under oktober
3. Rapsolja, 2 procent, med tillsats av såpa. Fyra gånger under september och oktober
4. Svavel (Kumulus) 1,5 procent, var 14:e dag under september och oktober
Totalt 4 behandlingar*2 sorter*3 block=24 försöksrutor. Sprutningar utfördes med batteridriven ryggspruta, F200, tryck 2,5 bar.
Provtagning: den 28 oktober togs prover för avläsning av resultat. Ett skott, ca 120-150 cm långt, per försöksruta klipptes av och lades i kyl. Avräkning av kvalster gjordes under mikroskop


Projektets syfte var att undersöka om det är möjligt att kontrollera hallonbladgallkvalster, Phyllocoptes gracilis, i hallon med hjälp av fysikaliskt verkande preparat. Studien är utförd i slutet av försöksprojektet med ekologiska hallon i tunnlar på Rånna försöksstation, Skövde, finansierat av Jordbruksverket 2008-2011. Angrepp av hallonbladgallkvalster i sommarhallon har varit omfattande med tydliga symptom på främst sorten Glen Ample men även nyare sorter som Glen Doll och Glen Fyne är drabbade. Bladen får gula fläckar vilket ger sämre fotosyntes och både produktionsförmågan och bärkvaliteten minskar. Glen Ample är den mest odlingsvärda sorten och sedan den introducerades på marknaden har hallonodlingen för färskvarumarknaden ökat kraftigt i flera Nord-Europeiska länder. Möjligheten att kontrollera hallonbladgallkvalster med fysikaliskt verkande produkter är avgörande för utvecklingen av ett ekologisk växtskydd i hallonodling. Samtidigt har det stor betydelse för ersättning av kemiska produkter i ett integrerat växtskyddssystem. Resultaten från den här studien visar att två behandlingar med olja (rapsolja) och såpa (Zence) i hög koncentration, 4 procent, i oktober månad, signifikant minskar förekomst av hallonbladgallkvalster i knoppar på sorten Glen Ample. Trots bekämpning finns det dock många kvalster kvar i knopparna och det behövs ytterligare studier för att utveckla strategier som kan hålla hallonbladgallkvalster på en låg nivå under hela växtsäsongen för att minska allvarliga skadeverkningar

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping