Slutredovisning 2013

Andrae, Lisa

Uppföljning av förstudie om Alternariaförekomst i potatis och behandlingseffekter 2013

I Västsverige upplever vi att vi har återkommande bekymmer med Alternaria i matpotatisodlingen. Vissa känsliga sorter som Inova och Fakse brådmognar om bekämpning inte genomförs. Samtidigt har inventeringar av Alternaria i området, genomförda av Eva Edin på SLU, visat på få förekomster inom vårt område. Stämmer detta? I så fall, genomför vi behandlingar i onödan? Eller är det andra svampar vi behandlar? För att klargöra läget ansöktes om pengar till en förstudie där vi i 10 fält i Mellansverige avsåg att ta ut bladprover för Alternariaförekomst och ha nollruta, med och utan Amistar, för behandling av svampen. Behandlade och obehandlade rutor skulle undersökas med avseende på skörd och kvalitet på potatisen.
Vi erhöll ett mindre stöd från Jordbruksverket för ovan nämnda provtagning i två fält. Eftersom vi verkligen ville titta på detta genomfördes i praktiken provtagning i 5 fält i Västra Sverige. Rådhuset Nordfalan och Tuber-Ad har själva finansierat den utökade provtagningen. Bladproverna är i dagsläget inte analyserade, så vi vet inte med säkerhet om vi har haft någon Alternaria i fälten. Däremot visade skördeproverna skillnader mellan obehandlat och behandlat led.
För att slutföra denna förstudie på ett så bra sätt som möjligt söker vi nu pengar för att statistiskt utvärdera materialet och redovisa resultatet i en rapport.

Insamlad data från de fem försöksplatserna kommer att utvärderas statistiskt och slutsatserna redovisas i en rapport.


Sammanfattning
Fem Västsvenska potatisodlingar följdes upp under 2013 med avseende på effekterna av strobilurinbehandlingar (Amistar) mot Alternaria solani, som orsakar torrfläcksjuka på potatis. Målet var att belysa frågeställningen om betydelsen av A. solani i den Västsvenska potatisodlingen. Resultaten visar på att två behandlingar med Amistar har gett skördeökningar motsvarande 8-9 %, trots att fälten gav ett friskt intryck under säsongen. Vid analys av bladprover hittades A. solani av den amerikanska typen i samtliga odlingar, vilket är en helt unik upptäckt. Hos den amerikanska typen förekommer ibland en ökad tolerans mot strobiluriner, vilket gör upptäckten extra viktig för att utforma strategier för att bibehålla en god kontroll av svampen i framtiden.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping