Delårsredovisning för 2014

Axelson, Ulf

Integrerad bekämpning och riskbedömning av åkersnigel i höstraps

Målet med projektet är fastställa ett gränsvärde för hur många sniglar som får finnas i förfrukten och hur mycket skada de åstadkommer i efterföljande höstrapsen.

Projektet avser att verifiera gränsvärden för antal sniglar i förfrukt till höstraps. Tidigare resultat från SLF projekten ”Integrerad bekämpning av åkersnigel i oljeväxter”
visar att det är nödvändigt att räkna antal sniglar i förfrukten.
Som grund används en prognosmodellen för åkersnigel framtagen i
England (Glen m.fl, 2006 c , Geen m.fl. 2006 b)
Modellen testades i praktiska fält hos ett antal lantbrukare
Snigelfällor placerades ut enligt den brittiska modellen med 9 provplatser per fält i form av ett M. Under varje fälla placerades snigelgift. Tre avläsningar gjordes före skörd av förfrukten och fem avläsningar efter sådd. Avläsningarna startade ca 7-10 dagar före skörd/bearbetning av förfrukten/trädan.
I varje prognosfält lämnades vid eventuell behandling en obehandlad yta på 50x50 meter. Gradering gjordess på hösten i den obehandlade rutan i rapsens hjärtbladstadie. Om fältet behandlats gjordes motsvarande gradering i den behandlade delen av fältet.Resultaten redovisas tillsammans med ett tidigare SLF projekt 2013, då uppläggen för bägge projekten varit lika.
Den andra delen i projektet var att göra en förstudie av den nya tekniken med automatisk avräkning. Avsikten var att i laboratorium utveckla och testa en anpassning av detektorteknik,
baserad på kretskort, för automatiserad avläsning. Fällan testades också i fält.



Arbete med att ta fram ett gränsvärde för max antal sniglar i förfrukten till höstrapsen har pågått 2013 och 2014. Bägge åren har det varit mycket torrt i juli med väderomslag till fuktigare väder i samband med etableringen av höstrapsen. Eftersom den mest betydelsefulla faktorn för sniglarnas överlevnad är luftfuktighet, så har det i och med väderomslaget varit svårt att få fram ett tillförlitligt gränsvärde.
Snigelfällorna har bestått av en träplatta 30*30 cm med snigelgift under. Sniglarna har räknats från ca en vecka före sådd fram till 2-3 örtblad. Med hänsyn till hela avräkningsperioden ger ett gränsvärde på 1 snigel per fälla och dag, en nivå på sniglar som reducerar rapsbeståndet med ca 50 % eller ett ger bestånd på 20 plantor per m2.
I materialet finns inget tydligt samband mellan förfrukt, jordbearbetning, såmetod och antal sniglar. En tendens finns till att vissa gårdar och vissa fält, alltid får starkare angrepp oavsett förfrukt.
I projektet har också utvecklats en prototyp till en automatisk snigelfälla för avräkning via WiFi.
Vid avräkningar av sniglar och skador hösten 2014 i nyetablerat höstvete har det visat sig att det förekommer kraftiga angrepp även i höstvetet.

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping