Delårsredovisning för 2017

Omer, Zahra

Effekter av svaveltillförsel i åkerböna

Åkerböna är en viktig fodergröda i ekologisk produktion och den odlade arealen ökar. Otillräcklig svaveltillgänglighet i jorden kan påverka utbyte, proteinhalt, och aminosyrasammansättning. Syftet är att undersöka effekten av svaveltillförsel i åkerböna. Målet är att utveckla gödslingsrekommendationer för ett foder med hög avkastning och kvalitet.
Hypoteser:
Svaveltillförsel i åkerböna ger;
a) Ökad tillväxt och avkastning
b) Högre proteinhalt och en förändrad aminosyrasammansättning

Se bilaga


Resultaten visar att det finns effekter av svaveltillförsel i ekologisk åkerböna. Koncentrationen av svavel i grönbiomassan i begynnande blomning var högre i de behandlade leden jämfört med kontrollen på samtliga platser. För övrigt varierade resultaten beroende på plats. I Västergötland var beståndet bättre och grönbiomassan samt avkastningen tenderade att öka då svavel tillfördes jämfört med kontroll.
Det fanns tendenser att kväveupptaget ökade något i leden där svavel tillförts i Östergötland, Västergötland och Örebro.
I Skåne ökade grönbiomassan i begynnande blomning då svavel tillfördes medan avkastningen tenderade att minska jämfört med kontroll.
Analyserna av proteinhalt och aminosyrasammansättning är ännu inte utförda men eftersom svavelkoncentrationen ökade i plantan borde de påverkas. En utvärdering av sambandet mellan svavelkoncentration i plantan och protein- och aminosyrasammansättningen i böna kommer att utföras när resultaten erhållits.
Se bilaga för fullständiga resultat

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping