Slutredovisning 2006

Larsson, Ingemar

Försök med miljömedvetna och uthålliga odlingsformer.

Projektet avser att bidraga med faktaunderlag för pågående debatt om vad som är långsiktigt hållbara och milövänliga odlingssytem. Syftet med basprojektet är vidare att kunna utgöra en grund för olika fördjupade forskningsprojekt inom området. I projektbskrivningen bilaga 3 anges de forskningsprojekt som varit och är möjliga att genomföra med inriktning på kvalitaivt högvärdiga baslivsmedel.

I basprojektet fokuseras på att jämföra, kvantifiera och följa utvecklingen av systemen med avseende på växtnäringshushållning, energi, ekonomi, markbördighet och ogräsdynamik. Projektet
genomföres i storrutor som odlas i motsvarande odlingssytem under en tolvårsperiod. Växtföljderna anpassas till respektive plats naturliga förutsättningar samt till befintlig kunskap om
miljövänliga växtföljder. Alla grödor odlas alla år vilket innebär att odlingssystemen med de 6-åriga växtföljderna i princip har 6 upprepningar vardera årligen. Differensen mellan två system kan ställas samman i en årsserie och regression beräknas. Regressionskoefficienter och intercept kan på detta sätt prövas och signifikanta avvikelser från nollhypotesen påvisas.


De höstsådda grödorna etablerade sig oroväckande väl under den varma hösten 2005. Sammanhängande snötäcke som sträckte sig från annandag jul till mitten av mars medförde kraftiga snömögelangrepp med utglesade bestånd. Uppkörning var inte ovanligt, dock inga försöksgrödor. Snömögelförekomsten på Bollerup var av underordnad betydelse. Höstvete och rågvete återhämtade sig snabbt.

Våren var kall med långsam upptorkning. Jorden var stum och strukturkänslig. Den ideala såtiden in-fann sig aldrig. På Bollerup stördes uppkomsten av kombinationen strukturskada/torka. Gynnsamma väderbetingelser med behaglig lufttemperatur och lagom med regn gjorde att tillväxten blev snabb på bekostnad av dålig rotutveckling. Juli minns vi som synnerligen varm och torr, mindre än 10 mm. Brådmognad kunde iakt-tagas allt efter växtplatsernasns vattenstatus. Tillgång till konstbevattning har för många haft avgörande betydelse.

Vid tröskperiodens början i slutet av juli var vattenhalterna synnerligen låga. Därefter blev det omvänt förhållande. Dagsregn i hela augusti med totalt ca 250 mm. komplicerade skördearbetet med kraftiga kvalitetsstörningar (axgroning) som följd.

Om vallskördarna finns mycket att önska. Även om skörd 1 och skörd 3 blev bra så fattas för många skörd 2. Det gäller bl.a. för Bollerup.

Sammantaget kunde vi tack vare försöksutförarnas påpasslighet skörda hem samtliga grödor med hygg-lig kvalitet från båda försöksplatserna. En varm september med lagom nederbörd blev en kanonskörde-månad för bl.a. potatis, lök, morötter i Önnestad samt ypperligt väder för höstsådd på både Bollerup och Önnestad. Den fortsatta värmen i oktober innebar att vallinsådderna i Önnestad utvecklades så väl att utöver insåningsgrödan även en grönmasseskörd kunde genomföras.

Den 5 juli 2006 genomfördes en försöksvisning av Bollerupsförsöket i anslutning till Referensgruppens sommarmöte. Särskilt intresse visades för de nya grödorna hampa, etanolvete.
Försöken väger tungt i undervisning och används flitigt på de olika Naturbruksgymnasierna.

Årets försöksresultat kommer liksom tidigare att sammanställas och användas vid rådgivning till lant-brukare, som underlag för information till beslutsfattare och våra politiker samt i undervisningssyfte. Försök som ger möjlighet att jämföra olika odlingsformer med obruten växtodling i 20 år är unikt. För dem som jobbar med forskning och utveckling som berör miljö och hållbarhet, ges här utmärkta möjlig-heter att skaffa referenser. T.ex. kärnprov för bakning, potatis för toxikologisk undersökning jämförande jordprovtagning m.m.

Under året har en omfattande sammanställning som omsluter hela innevarande växtföljdsomlopp påbörjats. En databas anpassad till nätet är under uppbyggnad. Vår målsättning är att huvuddelen av försöks-registreringarna skall bli tillgängliga för forskare och andra intresserade under 2007.

Genom samarbete med CUL finns vi med i deras basdatanät över aktuella pågående forskningsprojekt i Sverige. Mera info kan hämtas under forskning på CUL:s hemsida
www.cul.slu.se Vårt projekt har ID 240.

Ovanstående text är hämtad ur bilagd Lägesrapport för 2006

Beträffande slutrapport t.o.m. omlopp 3, läggs mycket kraft på denna. Arbetet styrs av en redaktionskommitté. Vi är ungefär halvvägs.Förhoppningsvis skall den bli klar under juni månad

I den sammanfattande rapport för tredje växtföljdsomloppet som håller på att sammanställas kommer det t ex att finnas artiklar om: Aphanomyces, Kaliumdynamik, etc. Ett avsnitt som handlar om ekonomisk utvärdering är redan klart. Resultaten finns publicerade i en egen rapport benämnd Ekonomisk utvärdering av konventionella och ekologiska odlingsformer 2003-2005
Denna rapport är blagd som PDF-fil.

Vidare har huvuddelen av vår omfattande dokumentation 1987-2006 i projektet olika odlingsformer lagts över i en egen databas som byggts för ändamålet. Finslipning pågår. Dock finns möjlighet att redan idag testa av. Adressen är www.odlingssystem.se

Tillbaka 


Kontaktperson:

Eva Dahlberg tfn 036-15 51 76, e-post fou@jordbruksverket.se

Jordbruksverket, Miljöanalysenheten, 551 82 Jönköping